miercuri, 25 februarie 2009

Raspuns la adresa V Day

Avem nevoie de sărbători de import pentru a ne aminti de sărbătorile noastre? Aşa se pare. De ceva ani, importăm sărbătorile tipice americăneşti. Pentru că de sărbători europene nu prea am auzit pe la noi. Şi de ce are loc acest fenomen? Din cauza filmelor difuzate la noi. În proporţie covârşitoare sunt difuzate filme americane în defavoarea celor europene. Avem oare nevoie de Valentine's Day, Halloween, 4 iulie în locul Dragobetelui, nopţii de Sf. Andrei, zilei de 1 Decembrie? Nu m-ar mira ca în scurt timp să se sărbătorească şi Ziua Recunoştinţei pe plaiurile mioritice. Recent am văzut că a prins şi la noi ideea de a angaja clovni pentru aniversarea zilelor de naştere.
Genereatiile care vin din urmă ridică tradiţiile şi cultura americană deasupra culturii autohtone. Tradiţiile noastre se pierd încet-încet pe de o parte datorită delăsării totale care este un fenomen naţional, pe de altă parte datorită faptului că sunt înlocuite cu sărbători de import. Iar filmele sunt cea mai bună cale de a populariza aceste sărbători.
Totuşi, de ceva vreme am început să văd şi o reacţie a multor oameni care refuză aceste importuri. Întocmai că un răspuns imunologic la adresa unui patogen, începe să reînfloreasca spiritul naţional faţă de obiceiurile româneşti. Pentru că înainte să înceapă toată nebunia asta cu Valentine's Day, nu cred că se înghesuia nimeni să sărbătorească Dragobetele. Poate cei de la ţară, unde tradiţia încă mai suprevietuieste.
Pentru a ne aminti de Dragobete este nevoie mai întâi să refuzăm cu desăvârşire Valentine's Day par example, întocmai precum sistemul imun produce anticorpi ca răspuns la o agresiune externă.

vineri, 20 februarie 2009

Cancer la sticla cu gust de cola

O cutare fata vorbeste despre noul slogan al celor de la Coca-Cola. Noul slogan va fi "Open happiness". Am eu unul mai bun: Open CanCer. Am si imaginea pregatita:


Este un lucru stiut ca firmele care produc bauturi racoritoare folosesc apa demineralizata la fabricarea sucului pentru a se evita depunerile minerale pe instalatii. Dar tocmai gradul de mineralizare al apei iti confera senzatia de satietate. Deci cu cat bei mai mult suc, cu atat iti este mai sete.

joi, 19 februarie 2009

Autostrada, preotul si Base

Vreau sa trec azi in registru 3 stiri care mi-au atras atentia:
- conform Cotidianul, la Autostrazi, fiecare dintre cei 30 de directori a încasat lunar în 2008 cel puţin 3.000 de euro. Mi se pare normal. Adica, tre sa manance si directorii, chiar daca nu-si fac treaba. Ce, noi avem nevoie de autostrazi, de sosele? Vine criza dom'le. Mergeti cu autobuzul, cu trenul, ajutati bugetul local, ajutati statul. Noi ne ajutam singuri. Mai lasati masina ca si asa este poluare multa. Bani se baga in infrastructura, in sosele (cred) numai ca se opresc in acte. Si hop apare peste noapte directorul cu un Q7 nou-nout.

- Evenimentul ne informeaza ca dobitocii aflati la conducere vor mari salariile preotilor. Si asta mi se pare normal. Pe timp de criza cui sa ne adresam daca nu divinitatii? Si divinitatea trebuie imbunata cu bani. Multi bani. Foarte multi bani. De fapt nu e asa. Banii se opresc din nou la intermediari, anume la preoti. Pai bine bai cretinilor si idiotilor care ocupati scaunele prin parlament, reduceti bugetul cercetarii de la 0,8% la 0,19% si mariti salariile preotilor? Bravo. Eu zic sa initiem o campanie care sa se cheme "Pentru ca si preotii au nevoie de Q7". Bai vitelor, cand o sa percepeti taxe pe banii incasati de preoti pentru inmormantari, pentru botezuri, pentru nunti. Iar voi bai grasilor in sutane cand o sa dati chitante pentru banii care ii incasati de la prostime? Cand o sa declarati banii aia undeva? Oamenii se plang de necazuri iar voi veniti la biserica in Mercedes.
Neamestecarea Bisericii in politica sau a politicii in Biserica? [am scris cu B pentru ca ma refer la institutie] Desigur, cele doua sunt ca apa si uleiul. Nu se amesteca niciodata. Doar cand vine vorba de bani. Si tot timpul e vorba de bani. Sa ne imaginam un scenariu imaginar, pur fictiv, care nu s-a intamplat niciodata: suntem in campania electorala, vine politicianul-porc la preotul-porc si zice prosteste si tu turma aia de oi care vine sa te asculte sa ma voteze, arunca si tu o vorba acolo pentru mine, ca is om bun, gospodar, ca ajut biserica, chestii de genu si dupa ce o sa ies primar, iti primesti si tu portia sub forma unei donatii catre biserica. Simplu, nu. Precum ziceam, strict imaginar. Cunosc cazuri in care preotii au sustinut pe fata un politician sau altul. Deci, cui ii trebuie Constitutie, legi, bun-simt? Da-le-n ma-sa.
Iar acum, cand au ajuns la guvernare partidele care trebuiau sa ajunga, trebuiesc platiti preotii ca altfel incep sa cada peste noi blestemele.

- Gardianul ne transmite ca Base a inceput sa scape de potentialii contracandidati la presedentie. N-ar trebui sa ne mire pentru ca e criza. Iar pe timp de criza, presedintii fac lucruri traznite. Cert este ca anul asta e an electoral. Deci sa ne asteptam din nou la milioane miliarde de km de autostrada, trimiterea unui echipaj romanesc pe Marte, castigarea drepturilor asupra intregii Mari Negre la Haga, relansarea economiei, incarcerarea politicienilor corupti...etc, etc,etc. Stici ce ma? Luati pla.
Actualul presedinte nu e cu nimic mai bun decat precedentul si tot asa. Doar Ilici a fost darul lui Dumnezeu. Noroc de el ca ne-a scapat de comunism. Eu zic ca nu politica e o curva ci parlamentari sunt curve iar parlamentul este un bordel.

Probabil ati observat ca am pomenit de multe ori de criza. Pai na, ce sa faci daca e criza? Poemenesti de criza, ca doar e criza. Acum, orice s-ar intampla, putem sa punem in carca crizei.
-Dom'le noi am vandut subsolul unei regiuni din Marea Neagra prin '92 cu toate ca nu era al nostru da' noi am prezis atunic ca o sa fie criza si asa o sa scoatem tara din mocirla...
-Dom'le, tre sa taiem din bugetul alocat cercetarii ca e criza. Sa dam la preoti sa se roage pentru sufletele noastre ca sa iesim cu bine din criza
-Dom'le am schimbat ministrul de interne de 3 ori intr-o saptamana ca e criza si cu asta-basta.
-Dom'le, premierul Boc nu e omul lui Base si nici nu-l linge in fund, da' pentru ca e criza, mai presteaza si omu.
-Dom'le, ninge pentru ca e criza, e soare pentru ca e criza, e criza pentru ca e criza.

Oare chiar e nevoie sa se adune toti analistii in fiecare zi sa discute o zi intreaga pe la tv cat e de criza? Gata, ati zis o data, de doua ori, ne-am prins. E criza. Ho, am inteles.
O sa revin.

miercuri, 18 februarie 2009

Centrul de calificare profesionala

Cei de la scoala au demarat campania, laudabila dealtfel, Spune STOP copiatului. Eu sunt de acord, chiar daca de felul meu nu sunt turnator.

...iar cei de la etajul 2 s-au gandit sa antreneze studentii plagiatori in asa fel incat sa nu-i depisteze nimeni. E ca intr-un razboi, cand ambele tabere se inarmeaza. Cine va iesi castigator, veti afla doar la OTV intre orele 2 si 5 a.m.

miercuri, 11 februarie 2009

Hai sa ne distram cu Google Latitude

Cei de la Google au lansat de curand programul Latitude. Ca sa mentin acelasi ton conspirationist si duhnind a Big Brother, sustin sus si tare ca nu sunt deloc de acord cu ceea ce se intampla. Pe scurt, e vorba de un program care iti permite sa urmaresti pozitia telefoanelor mobile. Sub pretextul ca e un lucru util sa stii pe unde iti umbla plodul sau ca e "distractiv" sa stii unde se afla prietenii sau sotul/nevasta. Ihi...sunt sigur. Oare ce urmeaza dupa asta? Sa devina obligatoriu pentru toti sa-si activeze acest serviciu?
Am vazut ca si la noi a prins faza asta cu numarul satanei si cu datele biometrice din pasaport, cipurile RFID, etc. E bine ca s-a sesizat lumea insa nimeni nu prea stie exact care e smenul. Da na, efectul de turma. Mie mi se pare ca telefonul mobil e mai indreptatit sa fie monitorizat decat pasaportul pentru ca ala il porti tot timpul la tine. Treaba cu numarul diabolic e vrajeala si cam tine numai la babe si la fanatici. Insa ce e real, e faptul ca vom fi monitorizati la tot pasul. Si e mai practic sa urmaresti telefonul mobil decat cipul din pasaport. O sa vedem si cu cipurile RFID cum va sta treaba. Oricum sunt constient ca telefoanele sunt ascultate, mail-urile citie, sms-urile la fel. Acum, cu noua lege, totul va fi legal insa.

De asta ma bucur eu ca am aceiasi rabla de telefon de vreo 3-4 ani dar care-si face datoria - aceea de a da si primi apeluri. Cica deocamdata Google Latitude o sa fie disponibil numai pe unele telefoane, ceva mai sofistiq. E bun.