miercuri, 25 februarie 2009

Raspuns la adresa V Day

Avem nevoie de sărbători de import pentru a ne aminti de sărbătorile noastre? Aşa se pare. De ceva ani, importăm sărbătorile tipice americăneşti. Pentru că de sărbători europene nu prea am auzit pe la noi. Şi de ce are loc acest fenomen? Din cauza filmelor difuzate la noi. În proporţie covârşitoare sunt difuzate filme americane în defavoarea celor europene. Avem oare nevoie de Valentine's Day, Halloween, 4 iulie în locul Dragobetelui, nopţii de Sf. Andrei, zilei de 1 Decembrie? Nu m-ar mira ca în scurt timp să se sărbătorească şi Ziua Recunoştinţei pe plaiurile mioritice. Recent am văzut că a prins şi la noi ideea de a angaja clovni pentru aniversarea zilelor de naştere.
Genereatiile care vin din urmă ridică tradiţiile şi cultura americană deasupra culturii autohtone. Tradiţiile noastre se pierd încet-încet pe de o parte datorită delăsării totale care este un fenomen naţional, pe de altă parte datorită faptului că sunt înlocuite cu sărbători de import. Iar filmele sunt cea mai bună cale de a populariza aceste sărbători.
Totuşi, de ceva vreme am început să văd şi o reacţie a multor oameni care refuză aceste importuri. Întocmai că un răspuns imunologic la adresa unui patogen, începe să reînfloreasca spiritul naţional faţă de obiceiurile româneşti. Pentru că înainte să înceapă toată nebunia asta cu Valentine's Day, nu cred că se înghesuia nimeni să sărbătorească Dragobetele. Poate cei de la ţară, unde tradiţia încă mai suprevietuieste.
Pentru a ne aminti de Dragobete este nevoie mai întâi să refuzăm cu desăvârşire Valentine's Day par example, întocmai precum sistemul imun produce anticorpi ca răspuns la o agresiune externă.

Niciun comentariu: