joi, 30 iulie 2009

Vedetele cuceresc Romania

Din ciclul de emisiuni "Apollo* ar fi mândru", urmează episodul "Dacă am voce să vorbesc, înseamnă că pot să şi cânt cu ea". În acest scurt episod ne vom rezuma la progresul calculatoarelor în industria muzicală, la sprijinul părinţilor, rudelor, prietenilor, la compozitorii lipsiţi de originalitate dar înzestraţi cu arta copiatului, la publicitatea făcută prin scandal, la difuzarea până în pragul exasperării a unor piese la radio şi TV, pe scurt, la întreaga industrie muzicală românească.
Dacă se trezeşte vreo fufă că de mâine vreau să fiu cântătoare, paşii pe care trebuie să-i urmeze sunt puţini şi destul de simpli aşa încât să-i înţeleagă chiar şi cele cu IQ subunitar.
Nu e nevoie de voce suavă şi melodioasă, de asta există calculator. Calculatorul face ca orice afonă să devină primadonă. (hop şi rima).
Apoi dacă afona respectivă începe să dea cu talent în stânga şi în dreapta, părinţii/rudele/prietenii, în loc să o bage în mă-să şi să-i zică ho fă, că spargi geamu, o încurajează şi îi sugerează să-şi facă o carieră din asta. Şi aşa se aprinde beculeţul în capul proastei.
Următorul pas ar fi contactarea unui compozitor celebru cum ar fi Umberto Tomassi, cunoscut în unele cercuri sub numele de Costi Ioniţă, în altele - Şefu, Lăutaru, Manelistu, Supozitoru, Cap de Peşte, sau Mozart, cunoscut în unele cercuri sub numele de 'Moga, Marius Moga', xeroxul muzicii româneşti, cel care poate să facă un hit românesc după o melodie străină, acest zeu al compozitorilor, cunoscut şi sub numele de Naşul, Puştiul, Creţul, Limbricul, Limbricul Creţ.
Apoi aceşti compozitori aleg un şablon din cele câteva mii pe care le-au împrumutat de la artisit străini sau unul de la altul, încropesc versurile şi peste juma de oră iese melodia nou-nouţă, concurent serios la câştigarea ravnitului trofeu Romanian Music Awards. Versurile sunt cât se poate de simple, ori puse acolo ca să rimeze cuvintele, ori dimpotrivă, cuvintele sunt generate aleator într-un mod cât mai absract astfel încât să nu aibă nici o noimă. Apoi îi vezi pe pokemoni ascultând căcatul abstract din care nu înţeleg nimic da e mişto. Primele versuri descrise nu sunt nimic altceva decât manele gen "te iubesc, te doresc, te părăsesc", dar e schimbat zgomotul de fond. În loc să se audă un ţambal şi un acordeon, se aud efecte electrice.
Promovarea noului cacat auditiv este probabil pasul cel mai simplu: iei un ziar ca Libertatea sau CanCan ori te duci la emisiunile de pe Antena1,2, sau Protv si sustii sus si tare ca nu-stiu-ce persoana cunoscuta te-a futut si nu te-a platit. De aici incepe bulgarele sa se rostogoleasca. Cand acest bulgare este destul de mare, te duci frumos la KissTv, UTv, PartyTv, MTV Romania, KissFm, RadioZu, le zici ca te-a trimis Moga si succesul este garantat.
Videoclipil se face foarte usor, de regula intr-o zi si consta din cantatoarea noastra pe un fundal de obicei alb, dar poate fi de orice culoare, imbracata cat mai sumar - compensarea vocii prin tate si cur - vreo 5 dansatoare imbracate si mai sumar, poate o masina si e gata si videoclipul.
Cele cateva televiziuni si radiouri enumerate mai sus difuzeaza acea melodie pana iti curge sange din urechi si o tin asa timp de cateva luni. Asa se nasc vedetele in Romania.

De ceva timp observ o noua tendinta: toata lumea canta in engleza. Engleza este o limba mai usoara decat romana, este mai simpla si parca are mai multe cuvinte care rimeaza. Deci sunt mai usor de compus. Pe langa asta, mai exista si vocea poporului: uauu, uite ca aceasta cantatoare stie si o limba straina, inseamna ca e desteapta.
Pur si simplu mi s-a acrit de Undeva in Balcani. Vreau sa fac o precizare pentru toti prostii dar si pentru oamenii de rand: Romania nu are absolut nici o legatura cu Balcanii. Nu exista nici macar un metru patrat pe teritoriul Romaniei pe care sa se gaseasca Muntii Balcani. Din punct de vedere geografic, in dreptul Romaniei, limita nordica a Peninsulei Balcanice este Dunarea. In acest caz, numai Dobrogea face parte din respectiva peninsula.

*Apollo - zeu din mitologia greaca care, printre altele, patrona si muzica.

3 comentarii:

alex_blue spunea...

A, sa inteleg ca nici tie nu-ti place maneaua hip-hop a superinteligentului si cacatului comercial de Puya(era sa zic Pula...bine ca n-am zis!)?

Anonim spunea...

adesea.

addi spunea...

@alex: faza e ca am ascultat-o de atatea ori incat am dezvoltat o reactie alergica la ea. de fiecare data cand o aud, imi apar bube.
tin sa mentionez de asemenea ca de fiecare cand am ascultat-o n-am facut-o intentionat. nu eu am dat play