joi, 19 noiembrie 2009

Nu, nu e scris in stele

Înainte de a citi mai departe, recomand vizionarea scurtului moment artistic de mai jos. Durează mai puţin de 2 minute dar e esenţial în a înţelege ceea ce încerc eu să transmit.



După cum s-a văzut, universul este destul de mare. Infinit de mare ar zice unii. Atât de mare încât nici nu-l putem concepe cu minţile noastre înguste.
Şi totuşi noi ne gândim că avem un rol major de jucat în evoluţia universului, ca şi cum noi am conta. Planeta asta infimă, acest sistem solar nesemnificativ, această pată de lumină pe care noi o numim Calea Lactee. Ei bine, se pare că-mi revine mie misiunea de a vă spune că noi nu influenţăm cu nimic ordinea lucrurilor din univers iar ele nu ne influenţează pe noi.
Nu vorbesc aici de influenţa fizică, adică îţi cade un asteroid în cap sau soarele se transformă în supernovă şi pârjoleşte tot sistemul solar. Nu. Aici vorbesc de influenţa pe care o are o stea aflată la 1000 de ani-lumină depărtare asupra vieţii tale sexuale. Aici vorbesc de astrologie, horoscop, zodiac, scris în stele şi alte asemenea porcării.
Mi se pare dovada cea mai mare de egocentrism.
Înţeleg de ce se folosea în antichitate, îi înţeleg rolul în religie, ştiu ca astronomia are la bază astrologia, nu înţeleg de ce oamenii încă mai cred în ea. Precum zice Victor Kernbach, astrologia este o paraştiinţă constituită în antichitate sub egida mitologiei şi în strânsă dependenţă cu religia, urmărind inflenţa poziţiei speciale a astrelor asupra evenimentelor viitoare din viaţa oamenilor, a societăţii.

Şi uite aşa se întâmplă să apară un Iliuţă la televizor să înceapă să vorbească despre hărţi astrale, mişcare retrogradă, conjuncţie, termeni pe care nici el nu-i înţelege, şi despre cum vor fi lucrurile în următorul secol.

Niciun comentariu: