miercuri, 19 ianuarie 2011

Pro(s)test

Incep acest articol prin a mentiona ca eu nu am un autovehicul proprietate personala, folosesc masina de serviciu si alimentez de la Rompetrol, in baza unui contract incheiat intre acestia si firma unde lucrez eu. Cu alte cuvinte, eu nu dau bani pe benzina si nici nu imi pot alege benzinaria.
Acu' e la moda sa protestezi. Protestezi impotriva guvernului, imnpotriva CNA-ului, impotriva lui Base, impotriva lui Boc, impotriva sacrificarii melcilor in fermele de melci, impotriva introducerii taxei de poluare in pretul fosei septice, impotriva cresterii pretului benzinei etc. Nu conteaza ce se vrea cu acel protest; nu conteaza cum se face acel protest; nu conteaza cat de multa lume protesteaza. Important e sa "aratam ca nu suntem indiferenti".
Am sa ma opresc la ultimul tip de protest...Ala cu benzina. OK, am inteles ca pretul benzinei e mare si ca a crescut nejustificat. Si uite asa s-au gandit ei sa protesteze...Mai intai timid, cate unu', cate doi, cu maruntis la casa de marcat. Nu rezolvau nimic, dar na', erau "protestatari". Tineau ocupate benzinariile. Rezultatul? Ceilalti soferi se duceau la alte benzinarii.
Apoi s-a hotarat (nu bagati in seama diateza reflexiva) ca pe 17-18-19 ianuarie sa nu se mai alimenteze la nicio benzinarie. S-au strans mai multi, de data asta si ce-au facut? N-au alimentat in zilele alea...Insa, cum cei mai multi dintre ei erau dependenti de masini, au alimentat pe 16...sau pe 15...sau pe 20. Adica, erau cu rezervorul pe undeva pe la un sfert, benzina ajungandu-le pana pe 18. Si in loc sa se duca pe 18, s-au dus pe 16. Rezultatul? Mici scaderi ale vanzarilor medii in perioada 15-20 ianuarie (cauzate de cei care au folosit transportul in comun sau bicicleta). Pe "benzinari" i-a durut in pompa! Ma, da' macar au protestat!
Si atunci vin si eu cu o idee (nu e mea, am preluat-o de la Mircea Badea). Hai ca incepand cu 1 februarie sa nu mai alimentam de la OMV/Petrom (exceptie fac cei care sunt in situatia mea; zic OMV/Petrom, ca sa particip si eu la protest). Sa alimentam DOAR de la ceilalti. Rezultatul? Petrom va avea scaderi masive de vanzari si atunci, ca sa-si atraga clienti, va trebui sa scada preturile. In momentul in care se va intampla acest lucru, sa alimentam NUMAI de la OMV/Petrom. Acum, ceilalti vor trebui sa scada preturile...Si tot asa...Vom induce o concurenta intre firme, nu o coalitie, asa cum, neoficial, este acum. Eu cred ca acest tip de protest va fi mult mai eficent.
Ce ziceti?

Niciun comentariu: