marți, 14 octombrie 2008

Capitala Moldovei

Sunt de 4 ani în Iaşi şi abia acum am început să văd şi eu cum se prezintă oraşul asta defapt. În 4 ani de zile nu s-a făcut absolut nimic. Asta dacă nu pui la socoteală cacalaul de hypermarket-uri care s-au deschis, extinderea mall-ului din Tudor, construirea unui nou mall la Moldova, acum proiectul lu' peşte de la palat şi monstruozitatea de complex comercial din afara oraşului, înspre Letcani. Străzile se numesc impropriu străzi, pentru că la cât sunt de găurite şi de peticite seamănă mai mult cu nişte drumuri comunale, transportul în comun e la pământ, traficul e îngrozitor. La pasajul din faţa Halei Centrale se lucrează de nu-ştiu-câţi ani, clădirea gării parcă nu se mai termină niciodată de renovat, acum se lucrează şi la pasarela Alexandru, şi la liniile de tramvai prin Canta, Tătăraşi, pe la gară.

Cine ştie cât vor mai dura şi lucrările astea. Tot oraşul arată ca un şantier imens. Şoseaua de centură inexistentă forţează traficul greu prin oraş, ceea ce complică şi mai mult situaţia. Pe fiecare autobuz vezi afişe despre campania RATB-ului de achiziţionare de autobuze noi pentru înnoirea parcului auto.
Deci aşa se zice acum? Dacă iei autobuze la mâna a doua de la nemţi şi francezi, sau mai rău, de la
vasluieni, zici că înnoieşti parcul auto? Înainte se numea ţeapă.

Iasiul cică e o capitală culturală. Din păcate, această denumire nu se poate aplica. O capitală
culturală nu cred că ar permite ca piesele de teatru să se ţină într-o cutie neagră în timp ce
clădirea e în renovare de foarte mulţi ani. Eu n-am văzut niciodată un muncitor lucrând la renovarea Teatrului. Doar a fost înconjurată zona cu table şi amin. O capitală culturală nu ar permite ca(,) clădirea Filarmonicii să se dărâme şi în nici un caz să arate aşa cum arată. Un oraş cu un potenţial turistic uriaş e lăsat în paragină. Singura zonă care arată bine în Iaşi e Copoul.

Şi ştiţi ce-i mai trist? Că a ieşit acelaşi primar care timp de 4 ani de zile n-a făcut absolut nimic.
Şi care, cu un tupeu grosolan de maidan a avut ca slogan electoral "lucrurile importante au nevoie de timp". Şi cine e preşedintele consiliului judeţean? Cine? Mai tare că nu se aude. Nimeni altul decât simirad. Acel simirad care şi-a tras ditai viloasa, a furat cât a putut şi care a fost trimis ambasador în Cuba ca să nu-l salte DNA-ul.
Eu nu înţeleg cum gândesc oamenii ăştia. Băi frate, dacă vezi că ăsta te fură pe faţă timp de 4 ani, păi nu-l mai vota, în pula mea. Nu-i logic? Oare au mentalitate din aia sănătoasă, gen "lasă că dacă a furat 4 ani, după aia nu mai fură, că şi-a făcut plinul"?

La ce oameni administrează oraşul ăsta, atunci poate că Iasiul merită să arate cum arată.

2 comentarii:

alex_blue spunea...

Bila alba pentru "Iasiul" si nu "Iasul"...In rest, wow! Parca ai fi trait pana acum in Germania sau Japonia si acum ai ajuns prima data in Romanica.

addi spunea...

nu, dar stii cum e cand ajungi la un moment de saturatie si iti vine sa explodezi? ei bine, locul meu de refulare e camera. de aia scriu pe aici, trebuie sa ma eliberez intr-un fel. si stii ca se poate trai mult mai bine dar nu se vrea pentru ca asta ar insemna ca primaria sa cheltuiasca bani pe cetatenii orasului. si asa ceva e inadmisibil. cum si-ar mai lua politicienii case si cum le-ar mai cumpara mucosilor masina de 100.000 de euro cu care sa se dea noaptea pe copou?