joi, 2 septembrie 2010

Despre potopul lui Noe sau cum o aberatie poate fi sustinuta ca fiind adevar istoric

Presupun că toată lumea cunoaşte povestea cu potopul biblic. Deşi majoritatea oamneilor înghit astfel de fapte "istorice", există destui care contrazic evenimentele menţionate în Biblie. Şi bine fac. Pentru că respectiva relatare abundă în afirmaţii care sfidează logica şi intelectul uman.

Pe scurt, Dumnezeu l-a pus pe Noe să construiască o arcă care să-i adăpostească pe el şi pe familia sa şi pe toate animalele de pe Pământ pentru a scăpa de furia apelor. O să încerc să structurez acest articol pentru a fi mai uşor de urmărit.

1. De unde a venit atâta apă?
O să încep cu o mică lecţie de geometrie. Încă din clasa a şaptea ştim că volumul unei sfere se calculează după formula 4/3*pi*r^3. Raza medie a Pământului este de 6371 km. De unde calculăm că volumul mediu al planetei este de 1,08266E+12 km cubi. Dacă la cei 6371 km adăugăm 8,848 km ai Everestului (pentru că apa a acoperit toată suprafaţa pământului, deci inclusiv vârful Everest) obţinem valoarea 6379,848 km. Dacă se calculează din nou volumul planetei folosindu-se această rază, se obţine valoarea 1,08717E+12. Din diferenţa celor două valori putem obţine volumul de apă necesar pentru a acoperi suprafaţa întregii planete.
1,08717E+12 - 1,08266E+12 = 4.517.029.939 km cubi de apa. Asta în condiţiile în care pe Pământ există în total cam 1.500.000.000 km cubi de apă (sursa, sursa). Rezultă deci un surplus de 3.000.000.000 km cubi de apă, dublu faţă de totalul disponibil pe toată planeta. Mai jos am făcut şi o reprezentare grafică a celor afirmate:


Apoi ce s-a întâmplat cu toată apa asta? S-a evaporat în spaţiu?

2. Animalele
Despre numărul total de specii de pe Pământ se vehiculează si cifre de 30 de milioane de specii. eu voi fi mai rezervat şi o să merg pe mâna IUCN şi spun că există cam 1.200.000 de specii de animale. Este imposibil să aduni la un loc toate speciile de animale de pe pământ.
*cu ce s-au hrănit aceste animale timp de 14 luni? Ceva-mi spune că nu au mâncat hrană spirituală sau mană din cer.
*ce ne facem cu endemismele? Dacă unele specii trăiesc numai într-un loc pe pământ, atunci ele sunt endemice pentru acel loc, adică nu trăiesc în altă parte. Cum e cazul lemurienilor din Madagascar, a iguanelor marine şi a ţestoaselor din Galapagos, a marsupialelor din Australia a milioanelor de specii de insecte din Amazonia. Ele cum au ajuns tocmai în Orientul Mijlociu?
*sunt animale care nu pot supravieţui în acea climă, cum ar fi urşii polari, pinguinii, alpaca, morsele. Nu cred că Noe le-a pus la dispoziţie aer condiţionat.
Şi nu cred că au supravieţuit în astfel de condiţii doar din bunăvoinţa lui Dumnezeu, pentru că dacă el era binevoitor, nu trimitea potopul de la bun început.

3. Arca
Nu cred că găsirea câtorva bucăţi de lemn pe muntele Ararat e dovada suficientă că acolo ar fi arca. Ultimele descoperiri, din 2008, s-au dovedit a fi falsuri.
Construcţia arcei a durat 125 de ani iar Noe era în apropierea frumoasei vârste de 500 de ani când a început. Ceea ce mi se pare destul de rezonabil pentru media de viaţă din epoca bronzului.
Şi când s-a terminat potopul probabil a contribuit şi el la repopularea planetei că doar na, avea atâtea nurori. A, şi primea finanţare de la îngeri.

Alte întrebări:
- de unde vine porumbelul cu creanga verde de măslin în bot dacă totul fusese acoperit de apă timp de 14 luni? Îmi imaginez că şi plantele muriseră, dat fiind faptul ca nu se mai puteau hrăni, ne mai fiind în stare să facă fotosinteză, pentru ca nu mai aveau acces la soare, pentru că erau acoperite kilometri de apă şi oricum era înorat. Şi Noe nu a luat pe arca nici o plantă verde, din câte ştiu eu. De aici putem deduce că şi plantele erau la fel de păcătoase ca oamenii de nu au fost cruţate. Deci de unde creanga de măslin?
- de ce nu au toate apele aceiaşi salinitate din moment ce au fost omogenizate la un moment dat?
- animalele care trăiesc în apă au fost luate pe arcă în acvarii sau nu au fost luate deloc şi au fost lăsate să trăiască? Şi dacă existau dinozauri înainte de potop înseamnă că erau şi din ăia marini, deci ar trebui să existe şi acum.
- ce a făcut omenirea aşa de rău încât l-a determinat pe Dumnezeu să radă toată viaţa de pe o întreagă planetă?
- iar faza cu curcubeul e de-a dreptul penală. Mă întreb dacă Hitler ar fi fost văzut acum cu alţi ochi dacă elibera 10 evrei şi făcea o statuie pentru asta. I s-ar fi iertat faptul că a omorât milioane de oameni? Nu mersi, în cazul ăsta ţine-ţi curbubeul acasă şi bagă-ţi-l în cur.
---

Întradevăr, există relatări despre un "potop" la peste 200 de civilizaţii de pe glob. Dar asta nu înseamnă că a fost un eveniment la scară mondială. Au fost evenimente locale înflorite voit şi denaturate de-a lungul generaţiilor de transmitere orală.

Fizic
, un potop global este imposibil.

9 comentarii:

Zergu spunea...

Ce să le explici la retarzi? Ei o țin una și bună cu șerpi vorbitori și potoape care ar fi omorât tot ceea ce era populație animală de orice fel, chiar și maritimă, că doar peștii de apa dulce nu pot trăi în ape sărate și invers.

alex_blue spunea...

Tot niste calcule spun ca pentru a incapea cate o pereche din fiecare specie de animale a planetei ar fi fost necesara o flota de vreo 170 de vase

mihu spunea...

băi creiere stors de cognitivitate, tu crezi că cu bucăţica ta mică de rahat numită creier poţi pricepe lucrarea Lui?
dacă da asta-i trufie de bovideu, boule!

alex_blue spunea...

ia zi bai crestinule, cum era aia cu "iubeste-ti aproapele"? ipocritule!

alex_blue spunea...

inca o intrebare: daca dumnezeu a fost nevoit sa omoare toti oamenii (mai putin noe si familia), inseamna ca si-a omorat propriile creatii; pai atunci inseamna ca a recunoscut ca a cam dat-o in bara.
si inca ceva (idee preluata de la piticul gratis): in ziua a 7-a a genezei, de ce dumnezeu s-a odihnit? era obosit? el, atotputernicul, omnipotentul, a obosit?

addi spunea...

@mihu: auzi, tu inaine de a comenta macar ai citit ce am scris eu aici? sau ai comentat asa, la nimereala, cum fac altii?
eu ti-am pus in fata cifre, fapte concrete, tu vii si ma insulti fara motiv. te-am injurat cumva, am zis ca esti curva sau de ce te-ai aprins asa de tare?
totusi, vreau sa te intreb ceva - esti baiat sau fata, ca dupa nume nu-mi dau seama. desi dupa privirea aia gingasa din serele gradinii botanice din iasi de la avatar cred ca esti fata.
tu acum cauti sa-ti faci publicitate, sa-ti citeasca altii "creatiile" si comentezi ampulea pe alte bloguri ca poate-poate o sa i se faca mila cuiva si o sa-ti viziteze blogul de rahat.
ceea ce faci tu, la fel ca multi altii pe net, este sa cauti atentie, dar stai linistita, va veni ziua in care vei cunoaste barbatul care te va trata asa cum crezi ca meriti.
nu ma impresionezi cu insultele tale, nu esti nici prima, probabil nici ultima persoana care mi-a vorbit asa, pe net. ceea ce ar trebui sa stii este ca astfel de vorbe pe mine ma incurajeaza si ma fac sa fiu si mai motivat.
eu n-o sa ma cobor la nivelul tau si n-o sa te injur.
poata pana data viitoare inveti sa vorbesti si tu in fraza coerente.

Anonim spunea...

interesant, dar, se prea poate sa se fi mintit in carti, insa daca ne chinuim sa demonstram asta o sa denigram biblia, biserica si pe Dumnezeu. Urmarile, copii va vor da dreptate(poate chiar aveti de multe ori) si vor zice, bai ce pana mea, nu exista Dumnezeu, totul e o minciuna, pot sa sparg o banca sa omor un om sa violez o baba etc, nimeni nu ma vede. A fost un mare potop, n-o fi acoperit el tot dar au murit oameni si au diparut specii, tot o pedeapsa de-a lui Dumnezeu a fost. N-a avut nevoie de odihna mai, doar a vrut ca o zi din 7 lumea s-o respecte mai mult. De ce si-a distrus Dumnezeu creatia, pai El iti da dreptul sa alegi iti arata calea , daca n-o urmezi vei fi pedepsit, din pacate nu e doar Dumnezeu puternic e si dracu. In concluzia e treaba voastra daca sunteti atei, macar nu-i mai instigati si pe altii.

addi spunea...

@anonim: vezi ca ti-am raspuns aici http://camera-21.blogspot.com/2010/10/raspuns-pentru-un-anonim.html

Giovanni N spunea...

Mitul asta al unui Potop exista in multe alte civilizatii;Biblia nu este singura care vorbeste despre distrugerea pamantului prin apa.
Multe civilizatii au povestirea asta in comun.Cum e posibil?