luni, 10 octombrie 2011

Cum mi-am petrecut sfârşitul verii III

3. Riga
După cum spuneam în episodul trecut, nu am ajuns la Vadu că a trebuit să plec la Riga. Plecarea spre capitala Letoniei s-a petrecut cu dimineaţa-n cap, la o zi după ce am ajuns din deltă. Până în ultima zi nu ne-am decis dacă să mergem prin Ucraina sau sa ocolim şi s-o luăm prin Ungaria-Slovacia-Polonia. În cele din urmă am zis că prin Ucraina e prea riscant şi am rămas la varianta a doua. Am intrat in Ungaria cam pe la apus, am ajuns în Miskolc unde ne-am rătăcit puţin (n-am avut GPS la noi, ne-am ghidat doar după hartă, indicatoare şi stele(eu am fost în mare parte navigator)) şi am băgat până în Slovacia. Ne-am rătăcit din nou puţin în Kosice şi am decis că vom înnopta acolo. Am luat umpic de ţeapă la cazare că ne-a costat cam mult dar era târziu şi altă opţiune nu prea aveam. Apoi trezit din nou devreme, stat 16 ore în maşină, mâncat cam puţin, am ajuns la Riga pe la vreo 11 noaptea. M-am cazat la hostel (ieftin şi chiar în centru). Şi apoi au urmat 4 zile de mers la pas printr-unul dintre cele mai frumoase oraşe în care am fost (şi între noi fie vorba, am fost prin câteva). Şi acum o să urmeze vreo câteva zeci de poze. Din păcate, răbdarea nu e chiar punctul meu forte, prin urmare nu o să fac prea multe comentarii. Să purcedem aşadar.
Strada pe care se găşeste hostelul Red Nose, reşedinţa mea timp de 4 nopţi
Muzicienii din Bremen (după povestea fraţilor Grimm)

Muzeul de Artă - probabil una dintre cele mai frumoase clădiri din oraş, cu siguranţă printre preferatele mele
Detaliu din Muzeul de Artă

Străduţă ca mai toate din centrul vechi (UNESCO World Heritage Site)
 Iar acum vor urma câteva poze ale unor clădiri decorate în stilul Art Nouveau. Pentru că eu nu mă pricep la chestii de arhitectură, mă mulţumesc doar să le admir, vă trimit spre alte surse de informare gen aici sau aici. În special străzile Alberta şi elisabeta sunt renumite pentru aşa ceva; cele mai multe dintre aceste clădiri sunt ocupate de ambasade.

Biserica Sfântul Petru


Piaţa Livu
Strada Alberta
O parte din faţada Muzeului de Arta
Casa Capetelor Negre
Cei 3 fraţi - unele dintre cele mai vechi construcţii din oraş
Fiind aproape de mare, nu puteam să nu trag o fugă până acolo. În poză - Marea Baltică

M-am băgat numai puţin în apă pentru că era foarte frig. Nu a fost prima experienţă de acest gen, m-am bagat eu cu picioarele în Marea Nordului în noiembrie... Merg pe principiul că dacă te duci la mare şi nu te bagi măcar puţin în apă, e ca şi cum ai bea bere fără alcool
Cam aşa arată staţiunea - Jurmala - foarte liniştită
Unul dintre simbolurile oraşului
Mâţa mai de-aproape
Stilul Art Nouveau - detaliu de de una din cele mai vestite cladiri din oraş
Înapoi spre casî
O dimineaţă lituaniană
La întoarcere ne-am permis să ocolim un pic şi să oprim mai des; în imagine - cimitirul vesel de la Săpânţa
Monstruozitatea din pasul Prislop
Cam cum ar arăta mai-sus-numitul pas fără mai-sus-numita monstruozitate
La întoarcere am mers 22 de ore cu maşina, fără pauze de odihnă, am apucat să dorm cam o oră prin Polonia iar în Slovacia ne-am hotărât să mergem până la Satu Mare, ceea ce am şi făcut. În Ungaria am reuşit să pierdem din nou o oră pentru că ne-am rătăcit în acelaşi oraş. La un moment dat eram aşa de obosit încât simţurile mi-o cam luau razna, îmi fugea imaginea, la un moment dat am avut impresia că văd trei mâini pe volan. (Pe lângă mine, în maşină au fost doi şoferi care făceau cu schimbul, deci nu s-a pus problema oboselii şoferului).
Polonia mi-a făcut o impresie foarte bună - o ţară frumoasă, localităţi organizate şi îngrijite, mult verde. Slovacia m-a dezamăgit, se aseamăna mult cu România, mă aşteptam să fie tocmai invers. Iar Lituania şi Letonia - nu am ce zice - ţări baltice; au farmecul lor.
Mi-a prins bine excursia asta, din 2007 am ieşit în fiecare an din ţară, mi-am mai trecut câteva ţări la palmares - Slovacia, Polonia, Lituania, Letonia - am ajuns la 15.
Ca o concluzie, dacă nu era să fi fost în câteva oraşe europene înainte de Riga, acesta ar fi fost fără îndoială cel mai frumos oraş vizitat. Oraşul e superb, fetele la fel, cam scump, ai ce vedea, nu e aşa doar în centru, am ajuns şi pe la periferie şi e la fel de încântător.
Dacă se iveşte ocazia să mergeţi acolo, nu ezitaţi.

2 comentarii:

Narcisa spunea...

cam care sunt prețurile la mâncare într-un restaurant decent dar fără fițe în Riga? plănuiesc o tură acolo în curând.

addi spunea...

preturile sunt cam la fel ca peste tot. cred ca te poti incadra in vreo 20 de euro. eu iti recomand sa nu te duci chiar in centru pentru ca acolo sunt preturi pentru turisti. cel mai bine ar fi sa mergi la centrul de informare turistica si acolo gasesti tot felul de brosuri iar unele au incluse si restaurante.