marți, 26 mai 2009

Bun venit in lumea civilizata

Din cauza căldurii şi a inaniţiei nu prea am fost în apele mele în ultima perioadă şi nu am avut nici chef, nici vlagă să scriu. Şi promit că voi continua aşa toată vară. Da să ajung la chestiunea care mă nedumireşte.
Prin definiţie, într-un campus studenţesc stau studenţi. Studenţi care se numesc studenţi pentru că urmează cursurile unei facultăţi, care cică face parte din învăţământul superior. Urmând firul logic, cineva poate presupune că studenţii sunt oameni destepţi, raţionali, care îşi pot ţine sub control apucăturile de om al cavernelor. Însă există multe specimene de studenţi care ţin cu orice preţ să infirme aceste presupuneri. Specimene care se consideră băieţi duri dacă rup duşurile sau îşi fac nevoile pe lângă vasul de toaletă. Specimene care se cred superiori dacă lasă plitele pline de mizerie sau aruncă resturile pe lângă coşul de gunoi pe principiul că femeia de servici ce are de făcut mâine? Şi toţi aceşti indivizi au aceiaşi abordare specific românească: dacă tot dau bani, măcar să fac şi pagubă.
Singura concluzie la care pot să ajung este că aceşti studenţi incearcă să demonstreze cuiva, oricui că au ajuns şi ei cineva. Au ajuns la facultate din satul lor în care toţi sunt egali şi acum se cred superiori. Numai că se văd superiori tuturor, aici e problema. În timp ce studenţii cu puţină materie cenuşie în cap îi consideră mediocri sau submediocri, ei se văd stăpânii tuturor şi ca stăpâni se consideră îndreptăţiţi să facă ce le taie capul. Şi cum poţi să-ţi demonstrezi superioritatea altfel decât prin forţă brută? Ei nu se folosesc de raţiune pentru că nu ştiu cum să o folosească şi de aceea folosesc mâinile şi picioarele dezvoltate prin prăşit şi mers cu vaca.
Din nou, aici văd sistemul ca principalul vinovat. Absolut tot sistemul de învăţământ din România trebuie schimbat. Dar să văd dacă găsesc resursele* necesare pentru a scrie un articol separat pe tema asta într-un viitor mai mult sau mai puţin apropiat.

*hrană, nutrienţi, has

Un comentariu:

mihaela spunea...

o explicatie incercam si eu sa gasesc atunci cand aruncam sacul de gunoi si in tomberonul de PET-uri vedeam orice altceva numai PET-uri nu! ..Ori "studentii" nu vad destul de clar ca sunt tomberoane separate pt gunoi si in acel tomberon se pun doar PET-urile! unde e educatia, unde e interesul pt mediu, unde e spiritul civic? Greu cu romanii astia...mi se pare o lupta aproape zadarnica, incercand sa schimbam mentalitatea...la fel am gandit si eu ...sunt studenti..ai niste asteptari de la ei...daca nici de la cei ce urmeaza cursuri universitare, atunci de la cine? dar vad ca tot degeaba! ..problema cu toaletele si bucatariile e arhicunoscuta...tu povestesti de baieti, ca-si etaleaza masculinitatea...sa vezi in C12 ce mizerie e, unde locuiesc FETE! Zici ca-s animale..