marți, 1 septembrie 2009

Regim de urgenta

Mi-am amintit zilele trecute de o stire de acum ceva timp (23 august). Se facea ca seful alora din PCR, pardon, PSD, Mircea Geoana si cu fimei'sa, s-au dus sa manance, sa bea si sa danseze manele la o nunta. Normal, ati zice, doar e an electoral. Corect. De ce, insa, la acea nunta? Simplu. "Prostanacul" i-a cunoscut pe miri anul trecut, in Italia, unde cei doi munceau. Ei, astia doi de munceau acolo aveau o problema: vroiau sa se ia, dar statul roman nu-i dadea viza ei, cetateanca a Republicii Moldova. Normal, ca orice roman, ei s-au plans de lucrul asta lu' Geoana. Acesta a intervenit (repet: A INTERVENIT) pe la ambasada si s-a rezolvat (repet: S-A REZOLVAT). Bravo! Un gest frumos. Acu, sa nu ceara toata lumea rezolvarea vizei in timp scurt? Ca uite, se poate!
Acu', mie chestia asta nu-mi miroase a bine. Initial m-am gandit ca pute pt ca e legata de PSD. Apoi mi-am dat seama: miroase a trafic de influenta. Adica s-a dus 'nea Geoana (a se citi fara triftong, cu "e" si "oa" distincte, in silabe diferite) la functionarul ala care pune vizele pe pasaport si i-a aratat un deget (aratatorul) si gata! S-a rezolvat. Nu a mai trebuit sa astepte luni intregi pt viza, asa cum fac oamenii de rand, prostimea. A primit viza in regim de urgenta.
De aici, discutia va fi axata pe acest "regim de urgenta".
Ca sa-ti faci pasaport, tre' sa astepti cateva zile pana la eliberare (5-7 zile). Daca esti grabit, il poti obtine in regim de urgenta (3 zile sau chiar cateva ore). Normal, dai bani in plus.
Va mai amintiti cum, pana cu ceva timp in urma, cand solicitai cazierul, erau 3 cazuri? Il primeai in 7 zile, in regim normal, 30 zile daca erai nascut in alt judet sau 2 zile in regim de urgenta. Ultimul caz, cu plata unei taxe.
Care e faza cu regimul de urgenta? E vorba de o hartie. Daca poate fi eliberata in 2 zile, atunci de ce trebuie sa astepti 7 sau 30? Sa inteleg ca in mod normal acea bucata de hartie se fabrica pe loc, prin taierea unui copacel, transformarea lui in celuloza si apoi in hartie, se fabrica cerneala de la o caracatita proaspat capturata si se scrie de mana, iar apoi se lasa la uscat,toate astea durand 7 zile? Daca tre sa vina din alt judet, este adusa pe jos de catre cel mai batran postas? Iar atunci cand platesti o taxa suplimentara, pur si simplu iau o foaie gata completata, scriu acolo numele tau si pun o stampila si gata? Iar pe cea din alt judet o trimit prin fax?
Dupa parerea mea, regimul de urgenta ar trebui sa fie starea de normalitate. Se poate intr-un timp mai scurt? Atunci sa se faca in mod normal in acel timp scurt. Nu ma astept ca Politia Romana sa ia masura eliminarii taxei de urgenta, ca doar nu-s CHIAR atat de prosti, dar ceva, o chestie care se ocupa cu drepturile consumatorilor ar trebui sa se sesizeze. O sa se spuna ca sunt aglomerati si nu fac fata daca ar trebui sa le solutioneze pe toate in 2 zile. Pe bune? Nu sunt caracatite destule sau ce? Ia sa plateasca toti aia care vor in regim normal taxa de urgenta, astfel incat toate cererile sa fie in regim de urgenta, sa vedeti cum se poate.
Am cateva propuneri pentru instituirea regimului de urgenta si in alte domenii. Astfel, regim de urgenta pentru gravide, sa dureze sarcina 3 saptamani. Regim de urgenta pentru construirea unei case. Regim de urgenta pentru erectie. Regim de urgenta pentru absolvirea facultatii...Nu stai, deja exista...Se numeste Spiru Haret. Regim de urgenta pentru descompunerea cadavrelor, ca sa poata sa-i ia locul alta mortaciune in mormantul din cimitir. Regim de urgenta pentru pensie, sa vina din 2 in 2 saptamani. Regim de urgenta pentru menstruatie, sa dureze 25 secunde. Regim de urgenta pentru mandatul prezidential sau parlamentar sau senatorial. Regim de urgenta pentru mahmureala...si lista ar putea continua...

A! Casa de piatra tinerilor insuratei! Acu', fuga la munca in Italia, ca a trecut luna august. Ne vedem la anu'! Sa ma claxonati din masina cu numar de Italia cand ma vedeti!

4 comentarii:

mihaela spunea...

Asta e una din problemele Romaniei..trebuie sa platim crunt pt o stare de normalitate...in schimb, daca mergi in Franta sau in oricare alta tara civilizata, normalitatea e la ea acasa, e la fiecare coltisor de strada.
Mi-a placut cum ai scris..esti comic, desi critici aspru.

alex_blue spunea...

Yay!...I'm fuckin' hilarious!

addi spunea...

aspru? ASPRUUU? astia isi bat joc de noi si ne rad in fata si asta e asprime?
crede-ma ca daca ii gatuiam cu propriile intestine in timp ce le scoteam ochii cu scobitorile, aia ar fi fost un pic aspru. faptul ca ne permitem sa criticam toate porcariile facute de functionarii publici platiti din banii nostri, e un fenomen cat se poate de firesc.
in romania esti tratat ca un cacat de fiecare data cand intri intr-o instituie publica. mie asta nu mi se pare un lucru normal.

mihaela spunea...

:)) sigur ca nu e un lucru normal..sunt perfect de acord cu tine..dar asa cum sunt toate relative in lumea asta..si conceptul "asprime" e relativ..ceea ce consider eu ca fiind aspru s-ar putea sa nu corespunda cu ceea ce consideri tu ca fiind aspru..si nu am zis ca ESTI aspru! ci doar critici aspru..dar a fost o parere subiectiva :P