duminică, 20 aprilie 2008

Mi-e scarba

Is satul pana peste cap de sistemul de invatamant din Romania. Pur si simplu mi-a ajuns. Am facut 16 ani de scoala fix degeaba. Si sa va zic de ce.

In primul rand profesorii.
Singurii profesori care vor sa faca intr-adevar ceva bun sunt profesorii tineri, iar acestia sunt demoralizati din start de cretinitatea, imbecilitatea, idiotenia elevilor/studentilor. Pai tu ca student proaspat absolvent al unei facultati, eventual masterat, daca vrei sa fii profesor, mai intai predai vreo 3 ani ca profesor suplinitor intr-o comuna oarecare situata la vreo 20 de km de cel mai apropiat oras. Faci naveta in fiecare zi, bani pe transport, bani pe mancare. Ajungi in satul cu pricina, vezi ca iti vin 5 elevi la ore, ca ceilalti is pe ogoare prestand diverse munci agricole. Majoritatea in niste batuti-in-cap, inculti, manelari, care nu au altceva in minte decat pe Guta si cum sa o vrajeasca pe Florica sa mearga cu el/ei in discoteca, la comuna.
Apoi sunt profesorii de varsta mijlocie si cei batrani. Si cand zic batrani, ma refer la Paleozoic. Acesti profesori nu pot si nici nu cred ca vor sa renunte la metodele ceausiste de predare. Ma refer aici la metoda clasica de predare in Romanica noastra draga si anume DICTAREA. Da, dictarea. Adica te duci ca prostu la facultate si stai 2 ore la curs ca sa-ti dicteze o fosila cuvant cu cuvant din cartea proprie.
Nu asa ar trebui sa se desfasoare un curs. La curs trebuie sa-ti puna imagini/scheme/plm pe retroproiector si sa fie o discutie activa studenti-profesor, ca sa te faca sa intelegi. Cum poti sa intelegi ceva daca 90% din capacitatea creierului e folosita pentru a scrie ce-ti dicteaza vita? Nu poti.
Bineinteles, munca de profesor nu se rezuma numai la predat. NU. De ce ar fi atat de simplu. De ce traim noi in Romania? Ca sa ne facem viata complicata. Sau daca nu ne-o facem noi, au altii grija sa ne-o faca. Ai si cacatu de plan de invatamant pe care tre sa-l faci...o gramada de hartoage la care te chinui zile bune si care foloseste la nimic.
O da, profesor vreau sa ma fac.

In al doilea rand elevii/studentii.
Acestia sunt preocupati in primul rand cu ce sa se imbrace la scoala, ce freza sa-si mai faca cu jel (o freza pizdoasa pe care a vazut-o el intr-o revista, sau la altu mai jmeker ca el), ce manele sa-si mai puna pe telefonu de 10 milioane cumparat de tac'su, cum s-o mai prosteasca pe "tocilara" clasei sa-i dea si lui temele. Bine, si pe cine sa mai combine, pe ce fata cul sa-si mai adauge in lista de mesinger si in lista de prieteni de pe pagina lui de haifaiv. Ultimul lucru la care le sta gandul e invatatul.
Amplificati voi acum aceste proprietai de 5-10 ori si obtineti studentul roman. Numai ca acest student roman are de acu' masina, masina cu care poate sa se dea mare, masina in care poate asculta manele la maxim, neaparat cu toate geamurile jos, si cu o blonda de IQ=10 langa el si prietenele ei in spate. Nu conteaza ca face foamea, da el strange bani pentru 5 litri de benzina cu care-si plimba pretenele o zi-doua iar apoi, restul lunii merge blat cu tramvaiul ca nici bani de abonament nu are. Mai mult ca sigur, la examene se bazeaza pe copiat de la colega, pe servite, pe hands-free. Si cand il mai si vezi ca ia note mai mari ca tine, care ai invatat 3 zile la rand, cum sa nu-ti fie scarba de sistemul de la noi?

Sa trecem acum la cei de la Ministerul Educatiei
Acei cacati care ocupa scaune in parlament iar in pauzele dintre scobitul in nas si scobitul in cur se joaca de-a dat legi. In ultimii 10-15 ani, fiecare ministru al educatiei care a venit la carma invatamantului s-a straduit cat mai mult sa strice sistemul si-asa stricat de ministrul precedent. In niciun an, examenele de BAC n-au mai fost la fel, in fiecare an s-a schimbat cate ceva, ca sa demonstreze lumii ca fac si ei ceva acolo sus, in afara de supt puli si tras din fonduri publice.
Acu ceva timp in urma, actualul ministru a propus scoaterea teoriei evolutioniste din cartile de biologie. Desteapta miscare. In curand vom citi in cartile de biologie ca(,) copii sunt adusi de barza, liliecii se prind in par, ca daca pui mana pe broaste faci negi si ca delfinu-i peste. Slava creationismului.
O alta chestie cu care nu sunt de acord este aceea de a se da partiale OBLIGATORII. Aici depinde si de fiecare universitate in parte. Dar, chestia nu e ca tre sa dea partiale, ci chestia e sa se faca evaluari semestriale. Evaluari semestriale care pot fi facute in numeroase alte moduri, nu stau acu sa le enumar. Toata treaba cu partialele e ca-ti fute tot semestrul pentru ca incepand cam din saptamana a 7-a si pana in sesiune, o tii intr-un examen. Bun, sa se dea partiale, dar numai pentru cei care vor; sa nu fie obligatorii, si daca nu te duci la partial, sa te duci ca omu in sesiune, nu in restante.
Ultima actiune a mai-marilor sugatori este aceea de a oferi elevilor stick-uri de memorie, in valoare totala de 24 de milioane de euro. Prin cap nu le-a trecut ca nu toti copii au un calculator acasa si ca de banii aia puteau sa reabiliteze cateva din scolile care stau sa cada. NU. Sa le dea stick-uri, ca de stick-uri au nevoie.


Tot ce am spus eu mai sus nu poate fi luat ca o regula generala, sunt si exceptii. Si printre profesori si printre studenti, oameni care isi dau interesul sa faca ceva, sa lase ceva in urma. Pentru ei - tot respectul.
Singura parte care se poate lua ca o regula generala este partea a treia, acea referitoare la parlamentari.

2 comentarii:

mines spunea...

Sa ne amintim legea invatamintului, cit de prost suna ... Ca sa nu mai zic de persoanele care lucreaza in invatamint (mai ales secretarele) si nu stiu legea asta, asa naspa cum e ea.

addi spunea...

Legea invatamantului suna prost pentru ca e data de cei pe care i-am mentionat eu mai devreme. Cei care dau legi ca sa se vada ca fac ceva, sa-si ia salariul. Cat despre secretare, am uitat sa le mentionez si sa le multumesc ca ne fac viata la scoala mult mai usoara in fiecare zi. Multumesc doamnelor secretare pentru atentia si scarba cu care ii trateaza pe studenti.