luni, 8 septembrie 2008

1 leu

Ce poti sa faci cu 1 leu in ziua de azi? Daca nu esti ca mine, il poti da la cersetori. Poti sa bei o cafea. Poti sa iti cumperi o tigara (sau doua) de la magazinul care vinde tigari la bucata. Poti sa bei un pahar cu suc, pardon, cu cancer, de la dozator. Poti sa cumperi, la alegere: o eugenie, o miniprajitura de la 7Days, cateva grame de produse vrac, 2 oua, o legatura de zarzavat. Poti sa cumperi un ziar (cel mai probabil,daca esti din Bucuresti, Libertatea, Can-Can sau Click!). Intr-un oras mic, unde taximetristii au preturi mici, poti sa il dai unui taximetrist si sa il rogi sa porneasca masina, apoi sa o opreasca. Iti poti cumpara o pereche de sosete de cea mai proasta calitate, de unica folosinta, as putea spune. Apropo de unica folosinta, iti poti cumpara 2 suluri de hartie igienica, un prezervativ (fabricat pe vapor) sau daca nu ai cumparat un prezervativ cand trebuia, un scutec pentru ala micu'. Daca ai masina, poti sa stai o ora intr-o parcare cu plata.
Eu am gasit, insa, o alta intrebuintare. E drept, e una de moment. Am cumparat o carte. Una adevarata, de citit, nu de joc. Intr-o galerie comerciala a unui hypermarket din Bucuresti are loc intre 1 si 15 septembrie un targ de carte. Din pacate, participantii sunt 3 la numar: 2 edituri si un anticariat. Ei, la acel anticariat, orice carte costa 1 leu. Da, 1 leu, la fel de mult cat costa si Libertatea! Drept pentru care am scotocit adanc prin buzunare si am achizitionat 5 carti (asa, pentru inceput). Sunt un tip economicos din fire, zgarcit chiar, desi unii numesc acest lucru "cumpatare". Insa acesti 5 lei cheltuiti reprezinta o "investitie". Si am sa le mai fac o vizita, cat de curand, celor de la anticariat. Am vazut ca si la alte anticariate din oras sunt carti la 1 leu...Insa acele carti sunt, dupa parerea mea, slabe (fie sunt socialiste, fie se adreseaza unui numar foarte mic de cititori). Insa aici sunt si carti noi, carti aparute in 2005-2006. Si sunt, bineinteles si carti vechi. Eu, de exemplu, mi-am cumparat o carte despre publicitate, una in limba engleza (pentru ca simteam ca incep s-o uit), romanul Prinde-ma daca poti, dupa care s-a facut si filmul, Jurnalul unui lord intemnitat si Ultimul evreu.
De ce sunt atat de entuziasmat? Pentru ca a trecut ceva timp de cand nu am mai citit o carte (recunosc, spre rusinea mea), iar preturile la unele dintre cartile de azi, noi, sunt chiar prohibitive. Asa ca, daca nu mai dau niciun semn de viata in perioada urmatoare, inseamna ca citesc.

Un comentariu:

Anonim spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de administratorul blogului.