duminică, 14 septembrie 2008

Drobul de sare accelerat de LHC

Pentru că văd că toată lumea se istericalizeaza din cauza LHC-ului şi pentru că nu am putut să scriu atunci despre el, voi scrie acu şi sper să fiu cât mai convingător. O să împart articolul în 3 categorii ca să fie mai uşor de urmărit şi o să încep cu începuturile, ca să înţeleagă oricine despre ce vorbesc. Cei care ştiu despre ce e vorba, pot să săra partea introductivă.

Fizica
Lumea materială, palpabilă este alcătuită din molecule care, la rândul lor sunt alcătuite din atomi. Atomii sunt alcătuiţi din protoni, electroni şi neutroni (atomul de hidrogen este singurul care nu are neutroni în compoziţia sa). Multă vreme s-a crezut că aceste 3 particule din compoziţia atomilor sunt cele mai mici particule existente. Până când s-au descoperit quarcii. S-a dovedit că protonii şi neutronii sunt alcătuiţi din quarci. Electronii sunt asemănătorii luminii, având atât proprietăţi de undă cât şi de particulă. Hadronii sunt particule alcătuite din quarci. Quarcii stau uniţi datorită gluonilor. Pe lângă quarci şi gluoni, în hadroni se găsesc şi neutrini. Cei mai cunoscuţi hadroni sunt protonii şi neutronii.
Deci, într-o particulă care se credea că e cea mai mică s-au găsit cel puţin 3 tipuri diferite de particule. Nu credeţi că e oarecum logic şi firesc să se vadă dacă mai există şi alte particule NOI, NEDESCOPERITE (doar prezise teoretic) în afară de acestea? Cam pe-aici îşi face intrarea în scenă LHC-ul.
Să explicăm un pic principiul. Să presupunem că avem 2 bile de sticlă şi le ciocnim la viteze din ce în ce mai mari. Ele se sparg în bucăţi de diferite dimensiuni, unele mai mari, altele mai mici. Cu cât e mai mare viteza, cu atât bucăţile rezultate îs mai mici. Acum daţi-vă seama că izbim 2 protoni între ei, la o viteză de 99% din viteză luminii şi vedem ce bucăţi rezultă din ei (pe lângă particulele cunoscute deja, s-ar putea dovedi existenţa a noi particule, după cum spuneam şi mai sus).
Ar putea fi o nouă revoluţie în fizică, asemănătoare cu cea de la începutul secolului XX când s-a trecut de la fizica clasică a lui Newton la fizica cuantică a lui Heisenberg, Planck, de Broglie, Einstein, Bohr, Schrodinger, Pauli, ş.a.
Poate că lucrurile astea nu înseamnă mare lucru pentru noi, poate că nu au o aplicaţie directă pentru omenire dar vă puteţi da seama ce înseamnă pentru un fizician? Să ai în faţă dovada irefutabilă care poate îţi confirmă teoria?

Despre fizică particuleleor e mult de vorbit şi n-am de gând să mă bag în detalii. (găuri negre, mecanică cuantică, relativitate, particule)
Dacă mai aveţi nevoie de lectură suplimentară, mă puteţi contacta şi vă trimit cu cea mai mare plăcere.

Presa
După cum ştim, presa are obiceiul de a transforma totul din ţânţar în armăsar doar din dorinţă de a face audienţa. Nu contează dacă dau informaţii eronate. Am înţeles că au fost şi pe la noi pe la televizor diverşi gigei şi bagatori în seamă care n-aveau nici o legătură cu fizica şi îşi dădeau cu părerea. Iar faza cu partidul lu felix spune totul. O să murim în ignoranţa.

Populaţia
Ca de obicei, oamenii pun botu la ce se zice la televizor. Şi deja începe să fie ultrarasuflata faza cu jucatul de-a dumnezeu. Dacă mai aud pe cineva că-mi zice aşa, îl scuip în ochi. Dacă ar fi după oamenii ăştia, noi încă am trăi în epoca de piatră. Ia mai puneţi şi voi mână pe o carte şi mai lăsaţi tv-ul. Ia mai documentaţi-va un pic înainte să spuneţi ceva. Ia nu mai fiţi aşa de proşti. Timpul trece cu viteza luminii pe lângă voi şi voi staţi şi ascultaţi manele şi scuipaţi coji de seminţe în faţă blocului şi va daţi cu părerea despre ştiinţă. Noi în loc să ne bucurăm că suntem contemporani cu asemenea descoperiri stăm şi ne plângem de milă. Că dacă vine gaura neagră şi ne înghite pe toţi? Voi măcar ştiţi ce însemna o gaură neagră sau ziceţi aşa doar că sună bine, şi să faceţi impresie bună pe lângă alţii mai proşti ca voi? Chiar vreţi să fim aşa de retardaţi şi să oprim toată ştiinţa că dacă se întâmplă ceva ? Crede şi nu cerceta. Asta vreţi? Eu zic mai bine ne mutăm toţi în păduri, ne construim colibe şi ne închinăm la un produs al imaginaţiei colective (aa, stai asta deja facem ).

Ia nu vă mai căcaţi pe voi de frică din cauza drobului de sare.

Un comentariu:

Anonim spunea...

mie mi s-a parut faza stupida de la inceput. Adica din sutele de cercetatori care lucreaza la proiect nu sunt macar citva care zica ca o sa explodeze planeta din cauza experimentului. Nu domle se trezeste un profesor amarit si citva studenti, care n-au nici o treaba cu experimentu, sa depuna o petitie sa opreasca afacerea ca s-ar genera gauri negre si toti pun botu.