vineri, 29 august 2008

Obiceiuri romanesti

Citind chestia asta, mi-am adus aminte de o intamplare tragi-comica din Bruxelles. In timpul pe care l-am petrecut in Belgia aveam un obicei: de fiecare data cand auzeam turisti romani, ma dadeam pe langa ei, sa aud ce vorbesc. Nu stiu de ce, unii spun ca am ceva probleme, dar nu despre asta e vorba aici. Deci, eram in Piata Mare in Bruxelles si am auzit un grup de turisti romani. Dupa bunul obicei, m-am apropiat de ei si imi cautam de treaba. La un moment dat vine un el si o ea spre mine. Ea ma intreaba in franceza daca stiu unde se afla biroul turistic. Eu i-am raspuns tot in franceza ca nu stiu. Si apoi, tipul ala se uita la mine cu un aer superior si imi zice da de ce nu stii, ma? Atunci eu i-am raspuns intr-o limba romana perfecta uite de aia, ca nu stiu! Pot sa va spun ca fata lu ala a facut toti banii. Ne-am prezentat bla bla si dupa aia am plecat fiecare pe drumul lui, eu injurandu-l in gand si el injurandu-ma in gand.

Acum, de ce tin romanii sa se comporte ca niste tarani cand merg in Europa? De ce tre sa-si bage si sa-si scoata de fiecare data cand vad un monument sau o opera de arta? Si cand vin in Romania se lauda tovarasilor lor cu lanturi de aur cat funia de groase ca au vazut monumentul cutare si ca e de cacat.

3 comentarii:

alex_blue spunea...

Apropo de revenit in Romania...S-au umplut soselele patriei in ultimele zile de fiare vechi, foste masini "bengoase" cu numere de Italia. Mai bine e ca si soferii lor au umplut morgile sau spitalele. Pacat de familiile care au ramas in urma si care ii jelesc. Si mai pacat e de acei soferi nevinovati care au avut ghinionul sa se afle in calea lor...

haules spunea...

Sa ma bag si eu in seama ...odata stateam la coada pentru pasaport, cand, apare una si exclama...mamma mia!...la care unul,inspirat" saraca, o fost si ea plecata 6 luni la Italia, si-a rupt p***a-n ea pe acolo si acum a uitat sa vorbeasca romaneste!";))

Anonim spunea...

Mmm, cel mai tare ma enerveaza cand vin la mine si cer un bilet pana la Tiburtina ( pt cei care nu stiu, printre care eram si eu Tiburtina e o zona, autogara din Roma IT ) ca si cum ar cere un bilet pana la Ruginoasa si Ruginoasa ar fi mai exact ca este numele unei localitati, ceea ce le-am si spus la multi pt ca nu mai suportam.
O alta chestie draguta de care ma loveam zi de zi era ca veneau la mine si imi spuneau ca vor o prenotare ( din italiana adica o rezervare ) la care normal ca raspundeam ca nu inteleg si ei repetau ( batuti in cap ) pana le explicam ca normal ca nu se prindeau ca nu stiu ce e aia prenotare si ca poate se refera la o rezevare ... oricum la ordinea zilei e rezervatie in loc de rezervare ... eh, tot pe acolo e ...