vineri, 8 august 2008

Print si cersetor

As dori sa salut prin intermediul acestui articol campania sustinuta de Primaria Capitalei impreuna cu cateva fundatii umanitare de prevenire a fenomenului cersetoriei, campanie intitulata "Print si Cersetor". Nu de putine ori am spus-o, ca replica la antipatia oamenilor fata de cersetori, ca cersetorii vor exista atat timp cat vor exista fraieri care sa le dea bani. Aceasta campanie tocmai acest lucru incearca sa scoata in evidenta. Ca de cele mai multe ori acesti jegosi si mutilati de pe strada joaca doar un rol, ei in realitate neavand problemele pe care le pretind. Studiile au aratat ca un cersetor "bun" si aflat intr-o zona circulata poate castiga pana la 5000 lei lunar. Ganditi-va, acum, cat castigati voi si cum munciti pentru banii aia. Exista centre speciale care le vin in ajutor "homelesilor", insa acestia le refuza. Si e normal sa faca asa ceva, atat timp cat ei pe strada castiga atatia bani.
Am refuzat intotdeauna sa le dau bani. Nu vreau sa ajut sa cresca un pui de tigan, iar apoi sa existe sansa, fie ea cat de mica, sa imi dea in cap pe strada. Daca nu-i dau bani, exista posibilitatea sa moara de foame si astfel riscul de a fi atacat devine nul. Boschetarilor maturi nu le dau bani, indiferent de motivul invocat de ei, pentru ca stiu ca in 99% din cazuri, cea mai mare parte a banilor o dau pe bautura, tigari sau droguri. Ia dati-le o paine, sa vezi cum se uita la tine...Sau propune-le sa vina sa iti lucreze terenul agricol, in schimbul unei sume de bani si a mancarii, sa vezi, vor? Sunt sigur ca nu.
De aceea, sunt foarte multumit de aceasta campanie si astept si masuri mai drastice impotriva cersetorilor (inchisoare, gazare, transformare in sapun etc.)

Aceasta poza este facuta (cu telefonul mobil) in Piata Unirii din Bucuresti. Este vorba de un panou publicitar, de forma triunghiulara, pe fiecare fata fiind acelasi mesaj; in intersectie (una dintre cele mai aglomerate din oras), sunt 3 astfel de panouri, la distanta de aproximativ 15 metri unul de celalalt (deci o maniera agresiva de promovare)
De asemenea, mai multe informatii gasiti si pe site-ul Politiei Capitalei

P.S.: O campanie similara dintr-o tara din UE:

10 comentarii:

Anonim spunea...

probabil ca sunt multi care, asa cum spuneti dau banii cistigati din cersit pe bautura sau pe mai stiu eu ce.
eu, sunt nevazator cu gradul 1 de invaliditate. am absolvit in 1999 scoala speciala pentru nevazatori din bucuresti, sectia masaj. am lucrat 7 ani ca maseur, pina cind sa restructurat postul. nimeni nu mai vrea sa angajeze handicapati.acum, traiesc doar din ajutorul social eu, sotia mea care imi este insotitor si fiul nostru care este elev.locuim cu chirie intr-o garsoniera.ajutorul primit de la stat nici macar nu imi ajunge sa platesc chiria si darile la stat(intretinere, lumina,cablu, etc.).din cind in cind, atunci cind chiar nu mai am alta posibilitate, mai apelez la mila cetatenilor.nu se cistiga asa cum spuneti dumneavoastra aici. nu. nici pe departe. mai mult de 70 de lei pe zi, nu am cistigat niciodata.e adevarat ca daca mas duce la cersit in fiecare zi as duce-o bine, dar nu o fac decit atunci cind chiar nu se mai poate.
nu spun decit ca se exagereaza mult pe aceasta tema.ar trebuii ca autoritatile sa incerce sa inlature cauza si nu efectul .daca as avea un serviciu , daca nu as fii dependent de un insotitior ,daca statul ar calcula mai bine venitul necesar, nu as mai apela la mila cetatenilor.
va doersc ca macar 3 zile sa traiti si dumneavoastra asa cum traiesc eu zilic.si macar una dintre zile sa fie din alea in care maninc doar piine, sau beau doar apa.
asa sa imi ajute Dumnezeu.

alex_blue spunea...

Ma bucur sa constat ca acest blog este citit de persoane apartinand tuturor categoriilor sociale si care provin din diferite medii de viata; mai bucuros sunt ca, din cand in cand, cititorii participa si activ in viata acestui blog, prin postarea de comentarii.
Ca sa fiu sincer, prima intrebare care mi-a venit in minte, citind comentariul TAU (in camera 21 este obligatorie "tutuirea", respectul pentru "cameristi" fiind subinteles ) a fost "cum de ai posibilitatea sa folosesti calculatorul si internetul, tinand cont de situatia financiara pe care spui ca o ai?"
Articolul pe care l-am publicat este doar o prezentare a unei situatii existente. Este realizat la modul general. Stiu ca unii dintre cersetori chiar au "motive" sa faca ceea ce fac. Insa acestia, care sunt in situatia ta, sunt putini, indraznesc sa spun cam 10%, poate si mai putin. Restul sunt prefacuti, trimisi si supravegheati de "pesti" (daca imi e permisa exprimarea) si care chiar nu vor sa faca altceva decat sa cerseasca. Apreciez faptul ca invaliditatea ta nu te-a oprit sa faci ceva, mai bine zis sa incerci sa faci ceva cu viata ta si imi pare sincer rau ca nu mai ai posibilitatea sa iti practici meseria. Intr-adevar, sunt multe solutii pentru a preveni acest fenomen al cersetoriei, statul ar putea face mult mai mult pentru cei care apeleaza la aceasta alternativa ca sa aiba ce manca, insa aceasta nu scuza cu nimic ceea ce se intampla in jurul nostru. Spui ca in zilele cand cerseai, castigai 70 de lei si ca probabil ai duce-o mult mai bine daca ai face acest lucru zilnic. Ei, eu tocmai la acei cersetori ma refeream, care fac acest lucru zilnic si care castiga 2100 de lei lunar (eu nu castig atat, desi am terminat o facultate si muncesc zilnic 10 ore).
Cat despre cele 3 zile de viata grea pe care mi-o doresti, nu pot decat sa iti raspund prin a-ti dori sa ai 3 zile viata pe care o am eu...Ai sa constati, cu surprindere sau nu, ca nu e foarte mare diferenta. Si sa stii ca pentru a ajunge sa muncesc 10 ore zilnic si sa castig mai putin decat un cersetor mediocru, a trebuit sa rezist si eu, rar, ce-i drept, cu paine si apa (sau paine, supa instant si apa rece). Studentia sa traiasca!

Anonim spunea...

da. stiu ca viata de student e tare grea, si in zilele noastre de cele mai multe ori degeaba ai o diploma in buzunar.am incercat si eu la kinetoterapie dar din pacate nu am reusit. am in schimb colegi care au reusit si mi-au spus cum este.mai ales ca noi nevazatorii trebuie sa ne iregistram toate cursurile si indiferent de situatie suntem oarecum marginalizati.
incerc sa ma adaptez atit cit pot noilor tehnologii, si secolului in care traim.incerc sa fiu "un om normal"contrar handicapului meu.cu ajutorul asociatiei nevazatorilor am un calculator -la care tot platesc rate de 3 ani-cu un program de voce instalat, program care imi citeste tot ce este pe ecranul monitorului.(aproape tot) sunt situatii cind nu ma descurc.tot prin intermediul asociatiei nevazatorilor am si telefon mobil tot cu program de voce. asta lam primit cadou.
dar internetul, telefonia mobila din punctul meu de vedere nu le consider luxuri ci necesitati.
gindestete cum mam simtit acum citeva zile cind a venit un vecin la mina, eram la calculator, normal cu monitorul inchis ca nu am nevoie de monitor,si a zis unui alt vecin ca "saracu ala isi inchipuie si el ca scrie la calculator". normal ca nici macar fiul meu nu stie ce fac atunci cind plec de acasa , pentru ca locuiesc intr-un oras si "muncesc" in altul.
in mare masura si eu sunt de acord cu aceasta campanie, pentru ca si cetatenii, si potitia inteleg atunci cind omu chiar are nevoie si face asta din necesitate.ca sa nu mai spun ca de cind cu campania asta sa si diminuat din concurenta.
am tot scris aici , fara sa spun nimic defapt.sper ca nu te-am plictisit.

alex_blue spunea...

Faza cu "diminuarea concurentei" a fost tare de tot! Imi place ca reusesti sa-ti pastrezi buna dispozitie :)
Si stai linistit, nu m-ai plictisit...Nu pot decat sa fiu interesat de ce-mi scriu cititorii, ca sa folosesc o exprimare "veche si de demult"

addi spunea...

fara sa fiu rautacios, inclin sa-i dau dreptate lui alex aici. pentru ca un om, daca are un defet, un handicap, n-ar trebui sa-si exploateze acel handicap ca sa cerseasca. dar aici se pune problema altfel. de ce poti sa-ti exploatezi calitatile dar nu si defectele pentru a face rost de bani? simplu. pentru ca, ca sa-ti exploatezi calitatile trebuie sa muncesti, ca sa-ti exploatezi defectele apelezi la mila oamenilor. deci asta nu e chiar munca. cam stai degeaba si astepti sa vina banul.
cat despre persoana de mai sus - merita tot respectul pentru ca a reusit sa termine o scoala si cum o dai, cum o invarti, tot statul e de vina. ma rog... cateodata da, cateodata ba.
mie mi se pare buna campania si ar trebui sustinuta si extinsa si in alte orase.

Anonim spunea...

"norocul meu" ca sa zic asa, e ca aceasta campanie se adreseaza in primul rind copiilor si persoanelor obligate sa cerseasca.
degeaba am terminat un liceu, degeaba am facut un curs de calculatoare de un an, pentru ca nu se angajaza handicapati. as putea face masaj , daca as avea cui, as putea tine o contabilitate primara , daca as avea cui, dar majoritatea angajatorilor au o reticenta fata de handicapati.
credeti-ma si cersitul este o munca si inca foarte grea. credeti ca e usor ca toata ziua sa mergi si sa vorbesti prin tramvai?credeti ca e usor ca toata ziua sa stai in soare si sa mergi la semafor la fiecare masina si sa iti spui povestea?credeti ca e usor ca sa stai intr-un loc si sa vorbesti continuu ? pentru ca nu stii cind e cineva linga tine si cind nu? nu nu este usor. as prefera credeti_ma sa stau intr-un cabinet eventual dotat cu aer conditionat si sa fac masaj.atunci, nu as mai depinde de sotia mea care sa ma plimbe si sa cersesc.
indiferent ca afara sunt 40 de grade, sau -20, cel putin o data pe saptamina sunt obligat sa cersesc.
dar, ii inteleg perfect pe cetateni.la fiecare semafor,in fiecare mijloc de transport in comun, la fiecare colt de strada, e cite un cersetor. e stresant si, ii inteleg perfect.incerc doar sa subliniez ca mai sunt si cazuri,cin cite unii din acesti cersetori chiar nu au alceva ce sa faca.
am incercat si pe alte cai. am dosarul si la pro tv, la avocata liana pertovici. dar e acolo si sta bine probabil.e adevarat ca cu ajutorul ei am avut acum trei ani niste sarbatori de iarna excelente. dar atit.poate cine stie pina la urma se va gasii cineva sau ceva sa ma ajute sa nu mai fiu nevoit sa cersec si sa stresez oamenii ,pentru ca asa cum am mai spus chiar ii inteleg.dar... asta e viata toti trebuie sa traim.

alex_blue spunea...

Am dori, daca se poate si daca vrei, sa vorbim cu tine despre ceva. Ai o adresa de e-mail sau un id de Messenger prin care sa putem tine mai usor legatura? Asteptam un raspuns!

Anonim spunea...

folosesc skype.mesenger e mai greu accesibil cu sinteza vocala.
il puteti descarca de la www.skype.com.userul meu este edd_eddye.ma pueti cauta acolo. sunt comvins ca va descurcati. din cite am inteles nu doar nevazatorii folosesc skype. imi cer scuze ca am intirziat cu raspunsul

Anonim spunea...

http://povesti-povestiri.blogspot.com/

poate cititi si voi. si lasati un comentariu, o parere,.....

Anonim spunea...

http://povesti-povestiri.blogspot.com/