miercuri, 29 aprilie 2009

UAIC fata de ipocrizie

Există o vorbă din strămoşi: nu muşca mâna care te hrăneşte. Ce te faci atunci când acea mână care te hrăneşte te loveşte în mod constant peste bot fără motiv?
Ei bine, se pare că mai-marii universităţii au stau şi şi-au strofocat creierii şi s-au pus de acord ca de acum înainte să ţină cont de Codul Etic. Da, aţi citit bine. Există un cod etic! Deşi sunt convins că există foarte multe părţi bune în acest cod etic, există şi ceva aberaţii, fără îndoială. Una dintre aceste aberaţii se referă la faptul că nu te poţi angaja în cadrul universităţii dacă ai rude până la gradul IV(!) în cadrul universităţii. Asta după ce toată universitatea este ticsită de rudele profesorilor. Probabil ăsta este unul din motivele pentru care se ţine cont dintr-o dată de respectivul cod etic.Oare se simt cu musca pe căciulă? Deci s-au trezit peste noapte să fie corecţi.
Acum, eu nu pun la îndoială competenţa unor profesori care sunt în universitate pentru simplul motiv că şi părinţii lor au fost profesori. Unii sunt chiar mai bine pregătiţi decât părinţii lor. Dar de aici şi până la interzicerea participării la un interviu sau concurs de obţinere a unui post în cadrul uaic este cale lungă. Dacă eu îmi dovedesc aptitudinile şi capabilităţile de a face un lucru nu trebuie să fiu împiedicat de un amănunt minor, cum ar fi o rudă în cadrul universităţii. Atâta timp cât obţin postul prin forţă proprie şi prin pregătirea mea, nici nu ar trebui să se pună în discuţie existenţa rudelor în cadrul uaic.
Sunt curios dacă în acel cod etic sau în orice cod scrie ceva despre promovarea unui învăţământ superior în masă, în detrimentul calităţii, sunt curios să ştiu dacă secretarele sunt obligate să se poarte cu noi ca şi cum ar avea de-a face cu nişte animale sau aşa se poartă ele în general. Nu ştiu cât este de etic să intri în secretarat cât se poate de umil, să ţii capul plecat, să vorbeşti cât se poate de politicos şi să fii scos în şuturi. Nu ştiu cât este de etic ca unii să stea să înveţe toată facultatea şi să aibă aceiaşi diplomă cu cei care mai mult s-au târât, au copiat şi n-au învăţat în viaţa lor. Nu ştiu cât este de etic să faci laboratoare teoretice din lipsa reactivilor sau a instrumentelor. Nu ştiu cât este de etic să lucrezi cu aparatură din anii '60 şi să te aştepţi la performanţă.
Ce ziceţi, dominlor de la rectorat, treceţi şi aceste lucruri în codul etic?

3 comentarii:

Anonim spunea...

Secretarele de la UAIC, respectiv FACULTATEA DE BIOLOGIE, sunt niste panarame.
Scuzati-mi vocabularul.

addi spunea...

draga anonim, de obicei cand cineva vine cu o afirmatie de genul asta trebuie sa aduca si argumente. tu ce argumente aduci?
ca asa e usor sa arunci cu vorbe.

ionut spunea...

da baieti, ar mai fi ceva... ca sa te angajezi la UAIC, trebuie sa ai un "stagiu de minim un semestru" la o alta institutie "eligibila" din Romania, dar preferabil din strainatate... nu ne mai plac iesenii? :(