miercuri, 8 aprilie 2009

Solidaritate pentru Basarabia

Prin prisma ultimelor evenimente desfăşurate în ultimele zile în Republica Moldova, în special azi, o să încerc să prezint faptele aşa cum le văd eu. În urma alegerilor care au avut loc duminică, 5 aprilie, Vladimir Voronin obţine al 3-lea mandat de preşedinte al ţării, cu aproape 50% din voturi. După ce luni, un număr mai mare sau mai mic de oameni au protestat în mod paşnic la Chişinău, marţi lucrurile au luat o întorsătură violentă, un număr mare de oameni protestând într-un mod agresiv. În funcţie de sursă, numărul acesta variază între 10.000-30.000 de persoane. Aceştia au atacat clădirile Preşedinţiei şi Parlamentului, pe care mai apoi le-au ocupat.
Motivul pentru care au ieşit oamenii în stradă ar fi acela că se presupune fraudarea votului. Se susţine că lucrul ăsta a fost făcut pe două căi: unele voturi au fost trecute în dreptul unor persoane decedate (deci a votat mortul), alte voturi au fost trecute în dreptul persoanelor plecate să muncească în străinătate. În acest sens, cică, cu câteva zile înainte de alegeri, membri ai Partidului Comunist mergeau prin şcoli şi făceau liste cu părinţii plecaţi în străinătate. Acestor persoane li s-a înregistrat votul pentru comunişti.

Eu sunt mai anarhist de felul meu şi refuz orice formă de autoritate, de aceea mă bucur foarte mult când văd că oamenii se revoltă împotriva sistemului şi mai ales împotriva comunismului. Dar această acţiune trebuie gândită foarte bine şi pe termen lung. Dacă se vrea într-adevăr să se facă ceva, ar trebui să fie un partid/un om/un grup de oameni gata să preia puterea după căderea lui Voronin. Că dacă nu, această revoltă nu va avea nici un rezultat şi se va stinge de la sine. Trebuie o lovitură de stat. Cum a fost la noi în '89. Atunci nu a fost revoluţie, a fost lovitură de stat deghizata în revoluţie. Iliescu s-a folosit de oameni, de televizor, de mineri să ia puterea din mâinile lui Ceauşescu şi să se proclame dictator. Într-un fel i-a reuşit. Dar deviez, nu despre asta e vorba aici.
O altă soluţie ar fi să se organizeze din nou alegeri după căderea regimului comunist.
Degeaba se declară îngrijorată de demonstraţiile violente Comisarul European pentru Relaţii Externe, Benita Ferrero-Waldner, şi a cerut persoanelor implicate să înceteze orice acte de violentă (relatează BASA-press). Auzi fă, ia mergi tu în faţa a 10.000 de persoane în plină revoltă şi zi-le să înceteze cu violenţa. Acum sunt foarte curios să văd cum o să reacţioneze UE, SUA având în vedere că nu-ştiu-ce ţară din Europa de Est vrea să scape de comunism. Atâta timp cât nu au un interes direct în regiune, pun pariu că nu se vor implica decât cu sfaturi şi îndemn la calm şi diplomaţie. Nu mersi, de sfaturi suntem sătui. De asemenea vreau şi eu să văd care e poziţia Preşedinţiei României, care e reacţia Guvernului... până acum nimic. Eu sper să-i sprijine pe protestatari dar, din nou, această carte trebuie jucată cu grijă, că nu poţi să te-avânţi aşa în declaraţii ca boul. Trebuie diplomaţie, trebuiesc formulări cu două sensuri. Bineînţeles că dedesubturile acestei acţiuni sunt cunoscute de toate părţile implicate. Precum se zice în Zeitgeist, "lumea întreagă e o scenă".
Până una-altă, mă bucur că oamenii din România au răspuns cu solidaritate faţă de cauza basarabenilor. În multe oraşe din ţară au avut loc manifestări cu caratcter de sprijin moral (altfel n-am cum să-i zic) pentru fraţii de peste Prut.
*eu vorbesc în numele meu propriu când zic că sprijin protestatarii de la Chişinău, nu vorbesc şi în numele lui alex.
O astfel de manifestare a avut loc şi la Iaşi, manifestare la care am participat împreună cu vreo 150-200 de persoane. Mai jos aveţi nişte poze:








Şi nu uitaţi: România e cu voi!

5 comentarii:

alex_blue spunea...

Eu am auzit, tot de la stiri, ca moldovenilor din Romania le-a fost refuzat accesul la granita, pentru a se intoarce in TARA LOR. Ceea ce este grav. Sunt de aceeasi parte a baricadei, addi si asta pentru ca nu pot fi de acord cu tot ceea ce s-a intamplat in ultimii ani acolo. Am cunoscut destule persoane din Moldova si niciuna nu mi-a facut o impresie negativa. Nu-mi ramane decat sa fiu si eu, atat cat pot, alaturi de ei si sa strig "JOS COMUNISMUL!"

Anonim spunea...

Te bagi la un tricou cu mesaj anti-comunist?
:D
mi-a venit ideea azi-dimineata si ma gandeam de ce sa ne limitam doar la un meeting in Piata Unirii?
Fa-ti un tricou cu mesaj anti-comunist, pro-libertate si poarta-l peste tot.
daca poti, da vestea mai departe. :D

addi spunea...

eu de obicei ma bag la orice anti-comunism

Daniela spunea...

N-as zice ca numai Romania e cu voi, ci toata romanimea e cu Basarabia, oriunde s-ar gasi ea.La Quebec duminica are loc un miting de solidaritate, iar in Franta, se va organiza unul, in cursul saptamanii. Tacerea voita pe care unii ar vrea sa o impuna, trebuie combatuta prin toate mijloacele.Scrieti peste tot, pe net, vorbiti despre cei care au disparut, care au fost batuti si amenintati.

addi spunea...

eu as zice ca m-am inselat cand am zis ca romania e cu basarabenii. precum am zis si mai sus (http://camera-21.blogspot.com/2009/04/singurul-lucru-necesar-pentru-ca-raul.html), pe romani nu-i intereseaza decat becali, raduleasca si tot nemul lor. cei care au iesit in strada pentru cei de la chisinau au fost tot basarabeni. si m-am lamurit si in privinta asa-zisilor blogari din romania.